Reglement & Algemene Info Onside Elf

Ga naar beneden

Reglement & Algemene Info Onside Elf

Bericht van dukeman op do aug 14, 2008 2:00 pm

Dit topic heeft een aantal bedoelingen: ten eerste kunnen eventuele nieuwkomers op de site het spel via dit topic al enigszins leren kennen, zonder overal naar kleine puzzelstukjes informatie op zoek te moeten gaan. Daarnaast kunnen ook de al bestaande deelnemers hier terecht voor het reglement, de puntenverdeling, ... .

1. Algemene Opzet Onside 11

De beste korte omschrijving voor de Onside 11 is de vergelijking met de Gouden Elf (Het Laatste Nieuws) of Megascore (Het Nieuwsblad). Je stelt een kern samen van 18 spelers uit de Jupiler League, waarvan je iedere speeldag 11 spelers op de mat moet brengen. Deze 11 spelers verdienen punten voor jou. Aan de hand van deze punten wordt een dagklassement (iedere speeldag) en een eindklassement (één Onside 11-seizoen duurt 8 speeldagen) opgesteld. Hoe je exact een ploeg selecteert, lees je verder in dit topic.

2. Spelconcept

Alle deelnemers komen in één grote groep terecht. Na iedere speeldag wordt een dagklassement opgemaakt. Daarnaast is er ook een algemeen klassement. Diegene die na één Onside 11-seizoen de hoogste score heeft in dat algemeen klassement, is de winnaar van het seizoen. Zo simpel als het groot is eigenlijk. Een Onside 11-seizoen duurt 7 of 8 speeldagen (afhankelijk van de kalender) in de Jupiler League. Per voetbalseizoen worden m.a.w. 4 seizoenen Onside 11 gespeeld. Dit om jou de kans te geven om niet een heel seizoen te moeten verder spelen met een kern die meteen door de mand gevallen is. Daarnaast kunnen ook nieuwe deelnemers zich inschrijven tussen twee seizoenen in.

Naast "de grote groep deelnemers", is er ook een Cup. Deze Cup (waarin met onderlinge wedstrijden gespeeld wordt), wordt volledig gespeeld aan de hand van jouw behaalde score voor het dagklassement. Je hoeft hier dus niets extra voor te doen. Meer informatie over De Cup, lees je verder in dit topic. Ieder seizoen wordt één Cup betwist.

Tussen twee Onside 11-seizoenen is er een "rustperiode" van een tweetal weken. In deze periode stel je een nieuw team op aan de hand van jouw budget op dat ogenblik. Iedere deelnemer start in zijn eerste seizoen met een startbudget van 255 miljoen €, maar al snel zul je merken dat dit budget door heel wat factoren verhoogd kan worden met het oog op een volgend Onside 11-seizoen.

3. Wie kan deelnemen en hoe schrijf ik mezelf in?

In principe is iedereen welkom. Maar om alles werkbaar te houden voor mezelf, is er wel een deelnemersplafond. Dat plafond ligt ongeveer op een 25-tal deelnemers. Daarmee sluit ik een seizoen van pakweg 26 deelnemers niet bij voorbaat uit, maar het mag zeker niet veel meer worden dan dat. Liever een kleiner spel, dan een spel dat uit zijn voegen barst (wat de kwaliteit zeker niet ten goede komt). Uiteraard is het onmogelijk dat bestaande deelnemers geweerd worden uit een volgend seizoen. Wie aan seizoen A deelneemt, is zowiezo verzekerd van zijn plaats in het volgende seizoen.

Inschrijven kan enkel tussen twee Onside 11-seizoenen door. Je kan natuurlijk steeds een berichtje achterlaten in dit (of een ander O11-topic), zodat ik jou op de hoogte houd wanneer het huidige seizoen op zijn einde loopt. Je bent pas definitief ingeschreven wanneer ik van jou een correct ingevulde kern gekregen hebt. Meer concrete info over de inschrijvingsprocedure krijg je uiteraard op het moment zelf.

4. Wie scoort punten voor jou + exacte puntenverdeling

Zoals reeds aangehaald heb je bij inschrijving een kern van 18 spelers geselecteerd. Van deze 18 zijn er slechts 11 die op een speeldag punten kunnen scoren. De kern heeft aan een aantal voorwaarden voldaan. Niet alleen is er de maximumwaarde van jouw kern, hij moet ook nog eens uit 2 doelmannen, 6 verdedigers, 5 middenvelders en 5 aanvallers bestaan. Uit deze kern kies je bij inschrijving meteen een standaardteam (in een 4-3-3 opstelling). Normalerwijze is het deze standaardopstelling die de punten gaat scoren, maar je mag ook iedere week een eigen opstelling ingeven (waarbij je bv een reserveverdediger in de plaats van een basisverdediger brengt). Hier komt het tactische brein van de manager uiteraard naar boven. Hij moet proberen in te schatten welke spelers punten gaan pakken de komende speeldag, welke spelers mss punten gaan verliezen, wie er geblesseerd is, wie er uit zijn basisploeg valt, enz. Zoals je ziet: je besteedt hier zoveel tijd aan als je zelf wilt. Je kan er perfect voor kiezen om na inschrijving zelfs niet meer naar jouw team om te kijken. Een garantie voor succes is dat uiteraard allesbehalve, maar ge begrijpt mij wel.

Puntenverdeling
 • Een doelpunt scoren als...
  ... Doelman / verdediger: 10 punten
  ... Middenvelder: 7 punten
  ... Aanvaller: 5 punten
  ... op strafschop: 3 punten
 • Een assist geven als...
  ... Doelman / Verdediger / Middenvelder: 5 punten
  ... Aanvaller: 3 punten
  ... Assist bij penalty: 3 punten
 • Een clean sheet behalen (= geen tegendoelpunten) als...
  ... Doelman: 7 punten
  ... Verdediger: 5 punten
 • Per doelpunt dat het team van de speler scoort: 1 punt
 • Strafpunten voor een tegendoelpunt als...
  ... Doelman: -2 punten
  ... Verdediger: -1 punt
 • Strafpunten voor...
  ... Een gele kaart: -1 punt
  ... Een rode kaart: -3 punten
 • Punten voor de teamprestatie
  ... Het team van de speler wint: 3 punten
  ... Het team van de speler speelt gelijk: 1 punt
Alle punten krijgt jouw speler indien hij in die wedstrijd effectief op het veld gestaan heeft (al was het maar 1 minuut). Is hij niet op het veld verschenen die wedstrijd, krijgt de speler enkel de punten voor de teamprestatie.

5. Het budget

Het allerbelangrijkste voor een Onside 11-ploeg: het beschikbare budget. Hoe hoger dit is, hoe meer talentvolle (en puntenscorende) spelers je kan kopen voor jouw spelerskern. Iedere deelnemer begint in zijn eerste seizoen met 255 miljoen €. De ervaring leert dat dit volstaat voor ofwel een redelijke basisploeg en waardeloze reservespelers, ofwel een middelmatige kern (maar wel een brede kern). In ieder geval is het perfect mogelijk om met het startbudget hoge ogen te gooien in het eerste seizoen. Het zal iets meer puzzelen zijn, maar net dat is de uitdaging van het spel uiteraard.

Tijdens het seizoen zelf kan je op verschillende mogelijke manieren extra budget verdienen (dat je extra kan gebruiken bij het inschrijven van een ploeg voor het nieuwe seizoen). Een overzicht van de manieren waarop je budget kan bijverdienen, vind je hieronder.
 • Eindstand van een O11-seizoen (algemeen klassement)
  Nr 1 5 miljoen €, Nr 2 4 miljoen €, Nr 3 3,5 miljoen €, Nr 4 3 miljoen €, Nr 5 2,5 miljoen €, Nrs 6 - 7 2 miljoen €, Nrs 8 - 10 1,5 miljoen €, Nrs 11 - 15 1 miljoen €.
 • Uitslag van een speeldag (dagklassement)
  Nr 1 1 miljoen €, Nrs 2 - 3 0,5 miljoen €.
 • Winnen van een linie op het einde van het seizoen (*)
  Nr 1 2 miljoen €, Nr 2 1 miljoen €, Nr 3 0,5 miljoen €.
 • De Cup
  Bekerwinnaar 3 miljoen €, Verliezend Finalist 1 miljoen €, Verliezend Halve Finalist 0,5 miljoen €.
 • Als laatste eindigen op een speeldag: -1 miljoen €.


Daarnaast kan je ook heel wat budget bijverdienen ahv jouw spelers. Spelers kunnen gedurende een O11-seizoen namelijk in waarde stijgen (maar ook dalen). Als een speler bv beter presteert dan verwacht, stijgt zijn prijs. Presteert hij ondermaats of raakt hij langdurig geblesseerd, verlaagt zijn prijs. Op het einde van het seizoen krijg je al die nieuwe bedragen, die samengeteld met jouw verdiend budget tijdens dat seizoen het budget voor het volgende seizoen vormen. Klinkt misschien complex, maar geloof mij: dat is het in geen geval.

6. Transfereren

Je kan enkel spelers uit jouw team halen (en nieuwe spelers inbrengen) tussen twee seizoenen in. Het kan wel zijn dat hierop uitzonderingen gemaakt worden in augustus en januari (wanneer de échte transfermarkt open is), maar dat blijven zowiezo uitzonderingen.

Het is zelfs zo dat je voor een nieuw seizoen steeds een nieuw team moet inleveren. Dit om tegen te gaan dat mensen die al lang niet meer naar hun team omkijken blijven meespelen, en het maakt zo'n transferperiode er héél wat simpeler op. Je krijgt voor alle spelers van het vorige seizoen hun nieuwe waarde. Stel dat je ploeg vorig seizoen 243 miljoen € kostte en dat het merendeel van jouw spelers het goed deed in de JL (=> stijgen in waarde), kan het bijvoorbeeld zijn dat je om en bij de 255 miljoen € terugkrijgt. Voor jouw nieuwe team mag je dan die 255 miljoen € (+ eventueel verdiend budget tijdens vorig seizoen) gebruiken.

De nieuwe spelersprijzen worden door mij - zo objectief mogelijk - vastgelegd. Vlak voor het einde van een seizoen, verschijnt een nieuwe transferlijst. Aan de hand van deze lijst moet je jouw team voor een volgend seizoen samenstellen. Ik leg deze lijst in principe eerst voor aan de andere moderatoren, zodat zij eventuele fouten in de lijst kunnen opsporen en corrigeren. Het resultaat is een transferlijst met over het algemeen redeljik faire prijzen.

7. De Cup

Naast de gewone Onside 11-competitie, wordt ook een Cup georganiseerd. Hiervoor hoef je niets extra te doen, voor de Cup worden gewoon jouw punten gebruikt die je ook voor de competitie scoorde. Aan de eindfase van De Cup nemen 16 teams deel. Dit zijn (1) de nrs 1 - 14 uit de competitie van het vorige seizoen en (2) 2 deelnemers die de beste waren in de kwalificatiematch. De 16 deelnemende teams aan de eindfase worden in 4 groepen van 4 verdeeld. Gedurende 3 weken speelt iedereen éénmaal tegen ieder ander lid van de groep. Wie in die wedstrijd een hoger aantal punten haalde dan zijn tegenstander, wint die wedstrijd en krijgt 2 punten voor het klassement van die groep. Bij een gelijkspel krijgen beide teams 1 punt. Na drie groepsspeeldagen, mogen de nrs 1 en 2 uit iedere groep naar de kwartfinale. Vanaf daar wordt met een knock-outconcept gewerkt, tot aan de finale op de allerlaatste speeldag van een seizoen.

8. Enkele regeltjes
 • Jouw opstelling voor een speeldag moet mij ofwel via PM ofwel via het daarvoor bestemde topic bereiken. Stuur je een opstelling bv via mail door, dan kan ik niet garanderen dat ik die opstelling ook effectief gelezen heb.
 • Als jouw budget op het einde van het seizoen lager ligt dan 255 miljoen € (bv door dalende spelersprijzen), krijg je alsnog 255 miljoen €. Dit om ploegen niet te diep in schulden laten wegzakken.
 • Ik gebruik volgende (objectieve) bronnen als basis voor de puntenberekening: voor de doelpunten, gele kaarten, opstellilngen, enz www.sport.be, voor de assists gebruik ik de papieren versie van Het Laatste Nieuws (zij geven steeds bij elk doelpunt de assistgever). Enkel bij duidelijke fouten van één van die twee bronnen, kan een andere beslissing overwogen worden door mij.
 • Indien een wedstrijd in de Jupiler League uitgesteld wordt, zijn er drie mogelijkheden:
  1. uitgesteld naar datum binnen hetzelfde seizoen : deze match telt gewoon nog mee voor het eindklassement (niet voor het dagklassement). Je krijgt een vergoeding van 0,5 miljoen € (per speler die je in je basiself staan hebt en waarvan de match is afgelast). Vanaf drie matchen verschoven worden, vervalt het dagklassement (en krijg je ook geen vergoeding).
  2. uitgesteld naar datum buiten hetzelfde seizoen : deze match vervalt, en je krijgt een vergoeding van 0,5 miljoen € (per speler wiens match uitgesteld wordt). Vanaf drie matchen uitgesteld worden, schuift het hele seizoen mee op (en krijg je ook geen vergoeding).
  3. Als de volledige speeldag wordt uitgesteld, verschuift het spel mee natuurlijk. Ook als er méér dan drie matchen uitgesteld worden, verschuift het spel mee en vervalt die speeldag.
 • Optionele Aankoop: bij het inschrijven van een team, mag je één speler aanduiden (die je niet geselecteerd hebt) die je tijdens de volgende inschrijvingsperiode mag aankopen aan zijn huidige prijs. Ideaal als je denkt dat een speler te laag gewaardeerd staat, en volgend seizoen een pak meer zal kosten.
 • geblesseerde spelers worden niet meer vervangen(gelijk wanneer of hoe lang ze buiten strijd zijn).
 • Na seizoen 7 worden de budgetten gereset naar 255miljoen € (om geen megarijke ploegen te krijgen: dat zou de spanning uit het spel halen).
9. Erelijst

Seizoen 1 - Competitie: FC UwMaIsUwPa (Ronny)
Seizoen 1 - De Cup: niet gespeeld
Seizoen 2 - Competitie: FC UwMaIsUwPa (Ronny)
Seizoen 2 - De Cup: niet gespeeld
Seizoen 3 - Competitie: Dream Team (Master Yoda)
Seizoen 3 - De Cup: FC Biesman (Biesman)
Seizoen 4 - Competitie: FC Joe Pilaar (Ludo)
Seizoen 4 - De Cup: FC Joe Pilaar (Ludo)
Seizoen 5 - Competitie: RSC Fiatagri (Fiatagri)
Seizoen 5 - De Cup: RSC Fiatagri (Fiatagri)
Seizoen 6 - Competitie: RSC Fiatagri (Fiatagri)
Seizoen 6 - De Cup: De Battelaarkes (Dukeman)
Seizoen 7 - Competitie: ...
Seizoen 7 - De Cup: ...
dukeman
dukeman
Moderator
Moderator

Aantal berichten : 360
Leeftijd : 30
Registration date : 27-05-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum